Merdivenaltı Ürünleri Midenize Değil Çöpe Atın

 

Şeker-İş’den Ramazan Bayramı’nda Tatlı Uyarı…

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök:

“MERDİVENALTI ÜRÜNLERİ MİDENİZE DEĞİL ÇÖPE ATIN”

Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Ramazan Bayramı’nda vatandaşlara güvenilir gıda tüketmeleri uyarısını yaptı. Ciddi altyapıya sahip olmayan ürünleri ucuza mal etmek için gıda kodeksi dışına çıkan ve sağlıksız ham madde kullanan firmaların faaliyetlerini artan hızda sürdürdüğüne değinen Gök, insanların merdivenaltı ürünleri midesine değil, çöpe atması gerektiğine vurgu yaptı.

 

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Gök, “Dini Bayramlarımızda şeker, geleneklerimiz arasındadır. Evimize gelen misafirlerimize, kapımızı çalan çocuklarımıza şeker ikramı olmazsa olmazlarımız arasındadır. Ancak, ikram ettiğimiz şeker ya da çikolataları seçerken dikkatli davranmalıyız. Özellikle yapay ya da yüksek yoğunlukta tatlandırıcılardan üretilen lokum, çikolata ve şekerleri insanlarımız ucuz diye satın alırken belki de telafisi mümkün olmayan hastalıklara davetiye çıkartıyorlar. Ödediğimizden kat kat fazlası ise sağlık harcamalarına gidiyor ve sağlığımız geri gelmiyorsa, o halde cebimizin değil ne yiyip içtiğimizin önemi daha da artıyor” dedi. Bayramda şeker alışverişi yapan vatandaşların gıda ürünlerini satın alırken hassasiyet göstermeleri gerektiğini vurgulayan Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, “Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası olarak diyoruz ki; Merdiven altı diye tabir ettiğimiz sağlığa uygun olmayan ve hangi maddeler ile yapıldığı bilinmeyen ürünleri, kısaca kendi yemediğini insanlara yedirmeye çalışanlara dikkat edilmeli, özellikle mahalle mahalle, semt semt dolaşarak el arabalarında şekerleme satanlara itibar edilmemelidir” diye konuştu.

 

Ceviz yerine leblebi tozu, pancar şekeri yerine mısır şurubu

Son aylarda ceviz, fıstık, fındık gibi ürünlerdeki fiyat artışlarının özellikle merdivenaltı üreticileri tatlı üretiminde farklı tercihlere itebildiğine vurgu yapan Gök, şöyle konuştu:

“Bu ülkede işini layıkıyla yapan, parayı değil insan sağlığını ön planda tutan örnek gıda işletmeleri var iken özellikle insan sağlığını düşünmeyen vur kaç yapan merdiven altı işletmeler tatlılarda Antep fıstığı yerine bezelye ve yeşile boyanmış yer fıstığı, tereyağlı diye satılan baklava başta olmak üzere tatlılara tereyağı aroması ya da margarin, baklava şerbetlerinde pancar şekeri yerine bolca tatlandırıcı, ceviz yerine leblebi tozu, şeker yerine mısır şurubunu çok yaygın bir şekilde kullanmaktadır. Bayramda sağlığımızı biraz olsun düşünüyorsak, bizlere kat kat büyük bedeller ödetecek özellikle yapay ya da yüksek yoğunluklu tatlandırıcılardan üretilen baklava türü tatlı, lokum ve şekerlemeleri alırken dikkatli davranmamız gerekmektedir.”

 

Bilinçli gıda tüketicisinin, ne yediğini bilmesi gerektiğinin altını çizen Gök, aksi taktirde bayramlardan hasta çıkmak ya da bir sonraki bayramı görememek gibi bir riskin de olabileceğine dikkat çekti. Gök, mesajında tüm İslam Alemi’nin mübarek Ramazan Bayramını da kutladı.



Sayaç: 1131