Halk Seferber Oldu

AYDINLIK
ULUSAL GÜNLÜK GAZETE İSTANBUL
Yayın Tarihi : 23.02.2018
   

FABRİKALARI SATTIRMAYIZ.
İşçi, çiftçi, besici, nakliyeci, esnaf ayağa kalktı: Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı, geçimini şekerden sağlayan yüz binler 'fabrikamızı sattırmayız' sloganıyla harekete geçti. Sadece Turhal'da 2 günde 50 bini aşkın imza toplandı 3f Seferberlik ilan edildi 14 fabrikanın satışı için düğmeye basan Hükümet'e karşı tepkiler büyüyor. Fabrikalarda çalışan binlerce işçi, pancar üreticileri, fabrikalardan çıkan küspe ile hayvan besleyen besiciler, nakliyeciler ve esanaflar. fabrikaların satılmaması için seferberlik ilan etti.

Özelleştirmeye karşı işçilerin harekete geçerek yörelerde çalışmalara başladığım belirten Şeker-İş Turhal Şube Başkanı Nurullah Alpat yüz binlerce imza toplamaya devam edeceklerini vurguladı. Rant için satılıyor! ESKİ Sanayi ve Ticaret Bakanı Tahir Köse, fabrikaların arazilerine göz dikildiğini söyledi. "Şeker fabrikaları bize Atatürk'ün, Cumhuriyet'in mirasıdır" diyen Köse, fabrikaların sosyal faaliyetlerle aydınlanma devrimine katkı sağladığına dikkat çekti. Bir diğer eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Mehmet Dönen de Amerikalıların şeker piyasasında mısır şurubunu hakim kılmaya çalışüğını ifade etti. Dönen, "Şeker fabrikaları ABD'nin isteği doğrultusunda satılıyor" dedi. » SEDA AKYÜZ'ün haberi 6'daFabrikaları sattırmayız işçi, çiftçi besici nakliyeci ESNAF HAREKETE GEÇTİ Özelleştirilecek 14 şeker fabrikasının bulunduğu illerde imza kampanyası düzenlenirken Tokat'ta işçiler eylem yaparak tepkilerini gösterdi. Türk-İş Konfederasyonu ve Şeker-İş Sendikası da satışı önlemek için görüşmeler yaptı SEDA AKYÜZ/ANKARA HÜKÜMETİN 14 şeker fabrikasının satışı için harekete geçmesi üzerine şeker fabrikalarının olduğu il ve ilçelerde fabrika işçileri, pancar üreticisi çiftçiler, besiciler, nakliyeciler ve esnaf "Fabrikamızı sattırmayız" diyerek harekete geçti. Sadece Turhal Şeker Fabrikasının bulunduğu Turhal'da 2 günde 50 bini aşkın imza toplandı. Şeker fabrikalarının satışı için düğmeye basan hükümete karşı tepki büyüyor. Fabrikalarda çalışan binlerce işçi, milyonlarca pancar üreticisi, fabrikalarda ek ürün olarak çıkan küspe ile hayvan besleyen besiciler, fabrikadan ekmek yiyen nakliyeciler, fabrikanın ayakta tuttuğu esnaf, fabrikaların satılmaması için adeta seferberlik ilan etti.

Fabrikalara sahip çıkmak için mücadelenin önderliğini fabrika işçileri ve pancar üreticileri çekerken Türk-İş Konfederasyonu ve Şeker-İş Sendikası da fabrikaların satışım önlemek için harekete geçti. TÜRK-İŞ: SATIŞ DOĞRU DEĞİL Türk-Tş Genel Başkanı Ergün Atalay_ 14 şeker fabrikasının satışının yanlış > olduğunu belirtirken, 'Şeker fabrikalarının satışı 15 yıllık bir serüven. Üçüncü kez önümüze" m geliyor. İki kez durdurduk. Şimdi yine karşı^^ miza çıktı. Şu anda * görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Önümüzdeki günlerde geniş bir açıklama yapacağız" dedi. Şeker fabrikalarının eskiden şehir dışında olduğunu ve çok yönlü faaliyet sürdürmesi nedeniyle çok geniş arazileri bulunduğunu vurgulayan Türkiye Şeker Fabrikalarının eski yöneticileri ve fabrikaların bağlı olduğu bakanlar, fabrikaların zaman içinde şehirlerin merkezinde kaldığım, şimdi arazi rantının peşinde olanlar olduğunu bildirdi. Daha önce Et Balık Kurumunun durumunu hatırlatan eski bakan ve bürokratlar, Ankara'da Et Balık Kurumu'nun arazisinde şu anda AVM olduğunu, diğer yerlerdeki arazilerin kaderinin de benzer olduğunu ifade etti. HALK SEFERBER OLDU Özelleştirilecek fabrikaların bulunduğu il ve ilçelerde halk fabrikaların satılmaması için kampanya yaparken satılacak fabrikalar arasında yer alan Tokat Turhal Şeker Fabrikası işçileri önceki gün tepkilerini göstermek için bir eylem yaptı. Daha sonra fabrikalarının satılmaması için imza kampanyası başlattı. Aydınlık'a konuşan Şeker-Tş Turhal Şube Başkanı Nurullah Alpat, özelleştirmeye karşı işçilerin harekete geçerek yörelerde çalışmalara başladığını belirtti. Alpat, şöyle dedi: ''Turhal Şeker Fabrikası'nda çalışan işçilerimiz özelleştirme haberinin duyurulmasının hemen ardından bir mücadele başlattı. Turhal Şeker Fabrikası'nda 437 şeker işçisi çalışıyor. Söz konusu adım atılırsa birçok fabrika kapanacak, işçiler bunu istemiyor. Buna karşı da hemen bir imza kampanyası başlatıldı. Üreticisi, işçisi, çiftçisi, besicisi, taşıyıcısı hep birlikte bir mücadele içinde. Bu mücadelenin ilk sonucu da toplanan imzalar. Başlatılan kampanya kapsamında 2 günde 50 bini aşkın imza toplandı. Bu sayı sadece Turhal için. Bu imzalar toplanmaya devam edecek."



Sayaç: 904