Şeker-İş Sendikası ve TÜRSAB okulları ‘16 Ekim Dünya Gıda Günü’ kapsamında birlikte program gerçekleştirdi

 SENDİKAMIZ ŞEKER-İŞ VE TÜRSAB KOLEJİ ÖNCÜLÜĞÜNDE DÜNYA GIDA GÜNÜ KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ETKİNLİKTE ŞEKER PANCARI İLE GIDA İSRAFINA DİKKAT ÇEKİLDİ…

Şeker-İş Sendikası ve TÜRSAB okulları ‘16 Ekim Dünya Gıda Günü’ kapsamında birlikte bir program gerçekleştirdi. Program kapsamında TÜRSAB okulu öğrencileri ve öğretmenleri birlikte yemek yaparak Dünyada ki gıda israfına dikkat çekti. Etkinliğin ana teması ise şeker pancarı olarak belirlendi.


Şeker-İş ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) öncülüğünde 16 Ekim Dünya Gıda Günü sebebiyle gerçekleştirilen etkinlikte Dünyada ki gıda israfına dikkat çekildi. Etkinlikte ana ürün ise şeker pancarı olarak belirlendi.

16 Ekim Dünya Gıda Günü Kutlamadan Ziyade Bir Tedbir Alma Günüdür


Dünyada gıda kıtlığından etkilenenlerin sayısının 1 milyar sınırına dayandığını ifade eden Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, konuşmasında şunlara dikkat çekti;

‘‘Bilindiği üzere ülkemizin de üyesi bulunduğu Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'nun 1979 yılında yaptığı 20. konferansında 147 üye ülkenin ortak kararı ile her yıl 16 Ekim tarihi Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır.

Aslında bu anlamlı günde konuşmama savaşların, felaketlerin, açlığın, sefaletin hüküm sürmediği bir yüzyıl dünyasını güzel cümlelerle, övgü dolu sözlerle anarak başlamak isterdim. Ancak, yaşamakta olduğumuz 21. yüzyıl, tıpkı 20. yüzyıl dünyasının bir devamı niteliğinde felâketlerin, savaşların ve buna bağlı göçlerin yanı sıra; başta covid-19 olmak üzere dünyanın kaderini değiştiren çok önemli olaylara, dönüşümlere ve her alandaki baş döndürücü gelişmelere sahne olmaktadır.

En başta kaynaklar ve üretim arasındaki dengenin bozulması ve refahın eşit olarak paylaşılamaması; Temel insan haklarından biri olan sağlıklı beslenme imkânının insanlar için yeterli düzeyde sağlanamaması, açlık ve yetersiz beslenmenin olduğu kadar dünya üzerindeki diğer temel sorunların da ana kaynağını teşkil etmiştir.

Bunun en bariz örneği yüksek katma değer, yüksek istihdam ve hayvancılığın gelişmesindeki rolü ile tüm dünyada stratejik önemi olan Şeker pancarından üretilen şekerdir. Bugün Dünya pancar şekeri üretiminde yüzde 6,6’lık pay ile pancardan şeker üreten ülkeler arasında önemli bir konuma sahip olan Türkiye, ülkemizde girdi fiyatlarındaki yüksek artışlar gözetilerek prim ve destekleri artırmaz ve üreticilerini koruma altına almaz ise bu gidişle şekerde üstünlüğünü kaybetmeye adaydır.

Gıda güvencesinin sağlanamadığı bir dünyada, adil ve demokratik bir düzen içinde yaşayabilmek elbette hayaldir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü(FAO) tarafından hazırlanan Dünya Gıda Güvenliği ve Beslenme Raporu ne yazık ki iç açıcı değildir. Rapora göre Dünyada açlıktan etkilenen kişi sayısı 1 milyar sınırına dayanmıştır.

2050 yılına kadar dünya nüfusunun 14 milyara ulaşacağı hesap edilerek daha karamsar tablolar şekillenmektedir. Özellikle gelişmiş ülkelerin çöplüklerine atılan yiyecek maddelerinin, dünyada açlıktan ölen insanların 15 katını besleyecek miktarda olması bir tarafta israfın, diğer tarafta da açlığın korkunç boyutunu ortaya koymaktadır.

Bu acı gerçekler ışığında Dünya Gıda Günü kutlamalarına rağmen dünyada halen daha ölçüsüz ve dengesiz bir gidiş hüküm sürmektedir. Bu sebeple 16 Ekim günü aslında bir kutlama programından çok, yaklaşan tehlikeleri öngörme ve tedbir alma günü olmalıdır.

Bu manada, Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından 2022 yılının Dünya Gıda Günü teması “KİMSEYİ Arkada Bırakma” sözü, her yönden düşündürücü olduğu kadar her ülkenin şapkasını çıkartıp önüne koyması açısından da tüm insanlığa bir çağrıdır.

Değerli öğrenciler,

Geleneksel karakterimizi oluşturan Türk Mutfağının, Türk sofralarının atıksız özelliği mutlaka üzerinde durulması ve yaygınlaştırılması gereken bir konudur.

Sizler de bilirsiniz ki, Müslüman-Türk geleneğinde ekmek, hatta kırıntısı bile bir nimettir. Yere düşen bir ekmeği yerden alıp öptükten sonra başına koyan bir millet geleneğine sahip olarak bu anlayıştan ötürüdür ki; Türk anası, kızı, gelini, sofradan artan yiyecekleri hiçbir zaman çöpe atmamış, farklı şekillerde değerlendirmişlerdir. İnanıyorum ki sizler de buralardan almış olduğunuz eğitimlerle mezun olduktan sonra gerek aile hayatınız, gerekse iş yaşamınızda gıda israfının önlenmesine yönelik büyük katkılarda bulunacak, bu konuda toplumun bilinçlenmesi adına gayret göstereceksiniz.

Bir önemli konu da artık günümüz dünyasında kırsal kalkınmanın, aile ve küçük çiftçiliğin öneminin geç de olsa çok net olarak anlaşılmış olmasıdır ki geliştirilmesi ve güçlendirilmesinin zorunluluğu ortaya konularak artık stratejik planlara dahil edilmiştir. Zengin coğrafyası ve toprağına insan eksen biter denilen Türkiye olarak bizler de sorumluluğumuz gereği küresel gıda güvenliği açısından çok önemli bir yere sahip olan aile çiftçiliklerini ve bu bağlamda küçük üretici dediğimiz kesimlerin sayısını çoğaltabilir, bir takım desteklerle GDO'lardan arındırılmış sağlıklı gıda üretimini teşvik edebiliriz.

Kısaca ne toprağı, ne ağacı, ne de taşı yiyebiliriz ama yenilenebilir bir dünyayı hep birlikte yeniden baştanbaşa inşa edebiliriz.

Bu önemli günde şahsım ve Şeker-İş Sendikası adına hepinizi saygıyla selamlıyor, çocukların yatağa aç girmediği, açlıktan insanların ölmediği, KİMSEYİ ARKADA BIRAKMAYACAĞIMIZ bir dünya temennisiyle mutlu yarınlar diliyorum.’’

Dünyada Gıda Ürünleri Dikkatli Kullanılmıyor


Dünya genelinde gıda ürünlerinin kullanımında israfın çok yüksek olduğuna dikkat çeken Turizm ve Seyahat Acentaları Vakfı (TÜRSAV) Genel Eğitim Koordinatörü Nuri Uygun, Etkinlik kapsamında TÜRSAB okullarında ki öğrencilerin gıda israfına dikkat çekmek için yemek yaptığına dikkat çekerken, “Dünyada hepimizin bildiği gibi gıda ürünleri dikkatli kullanılmıyor. Dünyada bir kesim gıdaya ulaşabilirken bir kesim ise sadece sevdiği kısımları kullanıyor. Tonlarca gıda ürünü çöpe atılıyor. Bugün ki etkinlikte gıda israfına dikkat çekmek istedik. Etkinlik kapsamında şeker pancarına yani Türk şekerine dikkat çekerek, ürünlerimizi yaptık” diye konuştu.


Şeker-İş Sendikası ve TÜRSAB okulları ‘16 Ekim Dünya Gıda Günü’ kapsamında birlikte program gerçekleştirdi


Sayaç: 934