Midenizi Dinamite Dönüştürmeyin

Şeker-İş Sendikası’ndan Ailelere ve Öğrencilere Yiyecek-İçeceklerde NBŞ ve Yapay Tatlandırıcı Uyarısı…

“MİDENİZİ DİNAMİTE DÖNÜŞTÜRMEYİN”

Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, 2018-2019 eğitim öğretim döneminde velilere ve öğrencilere uyarıda bulundu. Gök, okul kantinlerinde satılan enerji içecekleri, kolalı içecekler, gazlı içecekler, soğuk çay, meyve suyu konsantreleri gibi NBŞ ve yapay tatlandırıcı içeren yiyecek ve içeceklerin yasaklanması gerektiğine vurgu yaptı.

29.09.2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” nın başta Obezite olmak üzere gerçekte kalp, yüksek tansiyon, şeker gibi pek çok hastalıkla mücadelede önemine değinen Gök, mutlak suretle genelgenin uygulanma noktasında yetkililerden taviz vermemeleri uyarısını yaptı. 2018 yılının başlarında şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sürecinde gerçekleştirdikleri kampanyalarla Türk halkının özellikle nişasta bazlı şekerler ve yüksek yoğunluklu tatlandırıcılar konusunda iyi bir bilince ulaştıklarını ifade eden Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı Gök tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:

“Dünya Sağlık Örgütü’nün 2018 yılı Avrupa Sağlık Raporu’nda Türkiye’nin 53 ülke arasında yüzde 32’lik obezite oranıyla ilk sırada yer alması sağlık konusunda ülkemizi tabiri caizse sınıfta bırakmıştır. Obeziteye bağlı hastalıklar bazen ölümcül seyredebilmektedir. O yüzden okul çağından itibaren beslenme programı yeniden gözden geçirilerek, okullarda kantin, yemekhane, kafeterya, büfe, çay Ocağı vb. yerlerde halen daha satılan enerji içecekleri, gazlı içecekler, aromalı içecekler (soğuk çay, ice tea), kolalı içecekler, aromalı doğal mineralli içecek, aromalı şurup, meyveli içecek, sporcu içecekleri gibi yüksek yoğunluklu tatlandırıcı içeren yiyecek ve özellikle içecekler yasaklanmalıdır. Çocuklarımızın sağlığı bizim mutluluğumuz olacaksa toplum olarak bu konuda vicdani bir yaklaşım sergilememiz gerekmektedir. Ayrıca yaşam kalitesini düşüren ve tüm dünyada hızla artan hastalıklardan bir tanesi olan obezitenin önlenmesine yönelik bilimsel ve politik kararlılığın oluşturulması ve sektörler arası işbirliği ve eşgüdümün güçlendirilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığınca ilgili tüm kuruluşların katılımı ile hazırlanan “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı”nın etkin bir şekilde uygulanması için tüm kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, özel sektör, sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarınca gereken destek ve yardımın sağlanması gerekmektedir.

Hatırlanacağı üzere 2018’de başlayan son özelleştirme sürecinde özelleştirilen şeker fabrikalarının bir kısmı kampanya döneminin hemen öncesinde devredilmiş, diğer kısmının devri ise yeni kampanya döneminin başlamasına günler kala hala belirsizlik içerisinde akıbetini beklemektedir. Bu belirsizliğin net açıklaması şudur; Bu fabrikalarda üretimin devamlılığı inkıtaaya uğrayacak, sektörde geri dönüşü mümkün olmayan yaralar açılacaktır. En önemli boyutu ise geride yüzde 30’lardan yüzde 50’lere dayanmış sağlıksız, obez bir toplum kalacaktır. Bundan böyle pancardan üretilen şekerin geleceği tamamen halkımızın, üreticilerimizin ve işçilerimizin elindedir. Bu mücadelede özellikle esas unsur olan halkımızın göstereceği bireysel gayretlerle konuya daha hassasiyetle yaklaşmaları sağlıklı nesillerimizi adına büyük önem arz etmektedir.”



Sayaç: 1531