Ana Sayfa

Basın-Yayın

Şeker-İş Dergisi

İletişim

ANA MENÜ
ATATÜRK VE ŞEKER SANAYİ




HAVA DURUMU

ANKARA 22°C


Bugün:Yağmur
Bugün

22°C | 10°C
Yarın

19°C | 8°C

Tüm Şehirler
DÖVİZ KURLARI

DOLAR Alış : 1.8300 Satış : 1.8400
EURO Alış : 2.3350 Satış : 2.3500
Çeyrek Altın Alış : 153.1250 Satış : 161.5000

Tüm Kurlar
ŞEKERİN GELECEĞİ
ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU
ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU, ASGARİ ÜCRETİ BELİRLEMEK ÜZERE TOPLANDI
 
Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri ve Şeker-İş sendikası Genel Başkanı İsa Gök:
 
“Asgari ücretlilerden fedakarlık beklenmesin”

 
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, gelecek yıl geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere 02 Aralık 2010 tarihinde Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın'ın başkanlığında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında düzenlenen toplantıya Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri İsa Gök ve TİSK Yönetim Kurulu üyesi Ali Nafiz Konuk ile konfederasyonların temsilcileri katıldı.
Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri İsa Gök, asgari ücretin yeniden belirlenmesi çalışmalarında, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumun artık gerekçe yapılmamasını ve asgari ücretle çalışanlardan yine fedakarlık beklenmemesini istedi.
Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Gök, basına kapalı gerçekleştirilen Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında Türk-İş'in görüşlerini dile getirdi.Toplantıda alınan bilgiye göre Gök, net asgari ücretin günde 19 lira 97 kuruşa karşılık geldiğine dikkati çekerek, bu tutarla çalışanların aileleriyle birlikte gıda, giyim, konut, ulaşım, haberleşme, sağlık, eğitim, kültür ve benzeri temel ihtiyaçlarını karşılamasının varsayıldığını söyledi.
İşçi kesimi olarak asgari ücret belirlenirken Anayasa'da yer alan ''geçim şartları'' yaklaşımının dikkate alınmasını talep ettiklerini dile getiren Gök, ayrıca asgari ücretin tespitinde insan onuruyla bağdaşacak bir tutarın esas alınmasını, asgari ücretin hesaplanmasında da Türkiye İstatistik Kurumu verilerinin kullanılmasını, bilimsel verilerle hesaplanan net tutarın işçinin eline geçmesinin sağlanmasını, işçinin satın alma gücünün korunabilmesi için gerekli iyileştirmenin ayrıca ilave edilmesini, en düşük devlet memuru maaşının dikkate alınmasını ve refahtan pay verilmesini talep ettiklerini bildirdi.
Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Gök, asgari ücretli çalışanın ödediği verginin gelirine göre yüksek olduğunu vurgulayarak, vergide adaletin sağlanması ve korunması için vergi oranlarında gelirin kaynağı ve niteliğine göre farklılaşma yapılması gerektiğini söyledi.
Asgari ücret çalışmalarında belirleyici olanın hükümetin yaklaşımı ve bakış açısı olduğunu belirten Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri İsa Gök, şunları kaydetti:
''Hükümetin 'vatandaşların yaşam kalitesini arttırmak' kapsamındaki çalışmaları için de asgari ücretlinin yeri özel öneme sahip olmalıdır. Çalışanların refahını sağlamak için düşünülen yeni düzenlemeler, hiç kuşku yok ki komisyon çalışmalarına da katkı sağlayacaktır. Bu çerçevede asgari ücretlinin karşı karşıya kaldığı 'ekonomik zulüm' ortadan kaldırılacak ve yaşanan kısırdöngü yapılacak köklü değişikliklerle kırılacaktır.
Çalışma hayatına yeni bir vizyon, yeni bir anlayış, yeni bir zihniyet getirmek düşüncesi günümüzde öne çıkmaktadır. Önceliğin, çalışanların geçim koşullarını doğrudan belirleyen asgari ücret konusuna verilmesi hükümetimizden işçi kesimi olarak beklentimizdir. Bu alanda bugüne kadar sergilenen yanlış ve haksız uygulamaları ortadan kaldıracak adımlar uygulamaya konulmalıdır.
Asgari ücretin yeniden belirlenmesi çalışmalarında, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum artık gerekçe yapılmamalı, asgari ücretle çalışanlardan yine fedakarlık beklenmemelidir. Çalışanlar işsiz kalmak ya da düşük ücrete razı olmak ikilemiyle karşı karşıya bırakılmamalıdır.
Temennimiz asgari ücretin pazarlık ücreti olmadığı, bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilen taban ücreti olduğu genel kabulüne uygun çalışmaların yapılmasıdır. İşçi kesimi olarak komisyon çalışmalarına katkımız bu çerçeve içinde mümkün olacaktır.''
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk da asgari ücret çalışmaları ile ilgili olarak, henüz 3 yıl önceki ücret ödeme kapasitesine ulaşamamış olan ekonominin, büyüme eğilimini zayıflatacak, işsizliği ve kayıt dışı istihdamı artıracak bir asgari ücret artışından uzak durmak gerektiğini söyledi.
TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Konuk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirilen ''Asgari Ücret Komisyonu'' toplantısındaki konuşmasında, 2008'in ikinci çeyreğinden itibaren etkisini gösteren ekonomik kriz nedeniyle, işsizlik oranlarının ve kayıt dışı istihdamın arttığını ifade etti.
Sanayi üretiminin 2010 yılı ilk 9 ay verilerinin 2007'nin aynı dönemindeki düzeyine erişemediğini belirten Konuk,Türkiye'nin 2010 yılının ilk yarısındaki Gayri Safi Yurt İçi Hasılasının da 2008'in aynı döneminin altında gerçekleştiğine işaret etti.
''Henüz 3 yıl önceki ücret ödeme kapasitesine ulaşamamış ekonominin, büyüme eğilimini zayıflatacak, işsizliği ve kayıt dışı istihdamı artıracak bir asgari ücret artışından uzak durmak gerekmektedir'' diyen Konuk, şöyle konuştu:
''Bu bağlamda ekonominin hassas dengelerini meydana getiren uluslararası rekabet gücünü zayıflatacak, işsizliği ve kayıt dışını büyütecek, mevcut ücret kademelerini alt üst edecek artışlardan titizlikle kaçınılmalıdır. Asgari ücretin artırılmasında, 2010 yılı hedef enflasyonu (TÜFE) önemli bir göstergedir. Enflasyonun kontrol altında tutulabilmesinin en önemli faktörü ise maliyetlerin, bu bağlamda ücret artışlarının makul sınırlar içinde korunabilmesidir. Asgari ücretin belirlenmesinde geliri olmayan işsizlerin, iş sahibi olmalarını sağlayacak, istihdamı artıracak unsurlar dikkate alınmalıdır.”
TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Konuk, asgari ücretin brüt olarak artırılmasından çok, üzerindeki vergi ve sigorta prim yüklerinin azaltılması aracılığıyla çalışanın eline geçecek net ücrette ilave artış sağlanması gerektiğini vurguladı.
Komisyonun ikinci toplantıyı 13 Aralık Pazartesi günü TİSK'te, üçüncü toplantının da Türk-İş'te yapılmasını kararlaştırıldı.
 
 

Share


SİTE İÇİ ARAMA

BAŞKANIMIZ
DERGİLER



Şeker-İş Dergisi 121. Sayısı


Tüm Dergiler
GAZETELER



ŞEKER GAZETE sayı: 6


Tüm Gazeteler
BİLGİLER
İSTATİSTİK
Online: 9
Bugün Tekil: 99
Bugün Çoğul: 796
Toplam Tekil: 1,501
Toplam Çoğul: 7,214
İp: 38.107.179.238
ANA MENÜ BAŞKANIMIZ BİLGİLER




Ana Sayfa

Kurumsal Yapı

Arge-Faaliyetleri

Basın-Yayın

Eğitim

Şeker-İş Vakfı

Hukuk-Mevzuat

Faydalı Linkler

Fotoğraf Galerisi

İletişim

Başkanın Özgeçmişi

Fotoğrafları

Başkanın Mesajı

Şeker Üretimi

Fabrikalar Hakkında

Şeker Fabrikaları


Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © Türkiye Şeker Sanayii İşçileri Sendikası 2010 İletişim İçin: info@sekeris.org.tr

Web tasarım : Erka Reklam & Hürriyet İlan Ajansı